Slavistično društvo Slovenije
Prijavnica za Slovenski slavistični kongres 2008
Slovenski slavistični kongres 2008 v Celovcu – Slovenščina med kulturami

Slovenski slavistični kongres


Celovec, 2.–4. oktobra 2008
Organizacijski odbor Slovenskega slavističnega kongresa v Celovcu

Letošnji Slovenski slavistični kongres v Celovcu in Pliberku prireja Slavistično društvo Slovenije ob pomoči krajevnega organizacijskega odbora, ki ga sestavljajo kolegi Ursula DOLESCHAL, Eva GRATZER, Peter SVETINA in Miha VRBINC. Vanj so vključene naslednje krajevne ustanove: Univerza Alpe-Adria Celovec, Zvezna gimnazija/Zvezna realna gimnazija za Slovence in Strokovno pedagoško združenje. Za učitelje iz Avstrije je pristojna Pedagoška visoka šola v Celovcu.
Za kakršno koli organizacijsko pojasnilo (npr. v zvezi z nastanitvijo, programom, drugimi informacijami) lahko stopite v stik s tajnicama kongresa (le-ti sta Nadja SCHELLANDER (v slovenščini) in Eva GRATZER (v nemščini in angleščini – tel. 0043-463-2700-2602)) po e-pošti slavko2008@uni-klu.ac.at.

Kako do kongresa

Kongres na Koroškem se bo odvijal v dveh krajih: prvi dan, v četrtek 2. oktobra 2008, na Univerzi Alpe-Adria v Celovcu (Klagenfurt, Universitätsstrasse 65–67), drugi dan, 3. oktobra 2008, pa v Kulturnem domu v Pliberku (Bleiburg). Če se boste zglasili neposredno na samih krajih kongresnega dogajanja, vam bodo zagotovo v pomoč spodnji zemljevidi.
Do Univerze v Celovcu lahko pripotujete z avtom:
– po avtocesti iz Gradca: smer Italija, mimo mestnega središča na zahodno stran, kjer zavijete na izvoz Celovec-Zahod/Klagenfurt-West – izvoz Univerza, južna obvoznica/Universität-Südumfahrung – skozi križišče naravnost 300 m do odcepa na levo k univerzi;
– iz smeri Dravograda, če ne greste po avtocesti: mimo kino centra Cinecity in Rutarja, pri banki Hypo na velikem križišču levo na obvoznico – po njej na južni strani mesta mimo nogometnega stadiona do univerze (gl. smerokaze Universität);
– iz smeri Ljubelja: po Rožanski cesti/Rosentalerstrasse do križišča z mestno obvoznico (na desni je restavracija McDonald's), kjer zavijete levo na obvoznico – po njej na južni strani mesta mimo nogometnega stadiona do univerze;
– po avtocesti iz Italije ali skozi karavanški predor: pred Celovcem naravnost proti centru mesta – Celovec-Zahod/Klagenfurt-West – izvoz univerza/južna obvoznica, skozi križišče naravnost 300 m do odcepa na levo k univerzi.

Pozor: Z izjemo ceste od Ljubelja do Celovca in navadne ceste iz smeri Dravograda je za vse opisane poti potrebna je avtocestna nalepka (vinjeta)! Za parkirišča pri univerzi je treba plačati parkirnino!

I. Poti do Celovca (klikni na sliko za njeno povečavo!)

Za sliko v večji ločljivosti klikni tukaj

II. Celovec od daleč (klikni na sliko za njeno povečavo!)

Za sliko v večji ločljivosti klikni tukaj

III. Celovec od blizu (klikni na sliko za njeno povečavo!)

Za sliko v večji ločljivosti klikni tukaj

IV. Lokacija Univerze in objektov v njeni bližini

Lokacija Univerze in objektov v njeni bližini


Do Univerze v Celovcu lahko pripotujete tudi z vlakom. Po prihodu na glavno celovško železniško postajo se odpravite na avtobusno postajo, ki je levo od vhoda na železniško postajo, od tam z linijo 13 v smeri Univerza/Universität (odhodi vsako polno uro, 20 minut čez in 20 minut do ure). Izstop je tik ob univerzi. Za več informacij si oglejte spletni strani http://www.oebb.at (avstrijskih železnice) in http://www.stw.at (fahrpläne – celovški avtobusi).


Potek kongresa

PRVI DAN (Celovec)

V četrtek, 2. oktobra 2008, bo od 9.00 do 10.00 ure potekala v Omanovi dvorani (i-129) registracija kongresnikov. Kongres se bo nato začel ob 10.00 uri v predavalnici B. V preddverju bodo med odmori na voljo kava in sokovi, v Omanovi dvorani pa si boste lahko ogledali razstavo knjig. Za plačnike kotizacije in druge upravičence bo od 12.30 do 13.45 ure v univerzitetni menzi kosilo. Po zaključku popoldanskega zasedanja in Občnega zbora SDS se bomo s posebnimi avtobusi peljali v središče mesta (glej spodnji zemljevid centra Celovca, kjer bo voden ogled mesta in v knjigarni Haček večer narečne književnosti. Večerja je po svobodni izbiri in ni vključena v kotizacijo. Ob 20.30 uri bo v Mozartovi dvorani Doma glasbe/Konzerthaus kulturna prireditev. Po koncu prireditve vas bo poseben avtobus spet zapeljal do univerze.

Dogajanje v središču Celovca po četrtkovem delu kongresa

DRUGI DAN

V petek, 3. oktobra 2008, bo avtobus krenil ob 8.00 uri izpred celovške univerze v Pliberk. Kongres bo potekal od 9.30 ure dalje v Kulturnem domu v Pliberku. Po dopoldanskem zasedanju bo od 14.00 do 16.00 ure kosilo. Popoldanski del zasedanja se bo pričel ob 16.00 uri. Mogoč bo tudi ogled kulturnih znamenitosti Pliberka in bližnje okolice. Zasedanje se bo zaključilo z bifejem v Kulturnem domu v Pliberku. Po večerji vas bosta avtobusa spet pospremila do celovške univerze. Tistim, ki boste za pot od Celovca do Pliberka morda uporabili osebni avtomobil, bo prišel prav spodnji zemljevid z orisom te poti.

Pot Celovec–Pliberk

TRETJI DAN

V soboto, 4. oktobra 2008, se bodo kongresniki, ki bodo ob registraciji doplačali 40 evrov za ekskurzijo, udeležili izleta z avtobusom po Gosposvetskem polju, Rožu in Zilji. Ob 9.00 uri se bomo odpeljali izpred Univerze v Celovcu in si nato ogledali Gosposvetsko polje. Obiskali bomo galerijo Franceta Goršeta v Svečah in se nato odpravili do ©entjakoba, kjer si bomo ogledali freske Valentina Omana in Višjo šolo za gospodarske poklice v ©entpetru. Nato se bomo zapeljali v Bistrico na Zilji in si ogledali kulturni ter seminarski center Stara pošta, kjer se bo kongres zaključil z okusnim kosilom in družabnostjo. Po kosilu vas bo avtobus zapeljal do celovške univerze.Univerza v Celovcu/Alpen-Adria Universität Klagenfurt       Slovenska gimnazija v Celovcu       Ustanova patra Stanislava ©krabca

Strokovno pedagoško združenje/Pädagogische Fachvereinigung


Na http://www.ff.uni-lj.si/slovjez/sds/celovec_kongres.html postavil Matjaž Zaplotnik 12. septembra 2008 in dopolnil 29. septembra 2008.
NE1.net Free URL Rediredction, no ads