Arhivska stran tekmovanja v šolskem letu 2013/14

31. marec 2014

Tekmovanje na državni ravni

Komisija – osnovna šola: Miha Hočevar, Andrej Rozman Roza, Klavdija Kranjc Jensterle, Matjaž Zaplotnik, Andrej Koritnik

Komisija – srednja šola: Miha Hočevar, Andrej Rozman Roza, Senija Smailagič, Sonja Žežlina, dr. Mojca Nidorfer Šiškovič

 

Izdelki, ki so se uvrstili na državno tekmovanje, in dosežena priznanja po kategorijah:

4. do 6. razred osnovne šole: SRD, ČSD, Dajte nam pesem

 

1. mesto v kategoriji in zlato priznanje: SRD – Osnovna šola Škofije

M. Gavran: Srečni dnevi. 1. mesto v kategoriji od 4. do 6. razreda in zlato priznanje na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu II. Obrazložitev strokovne žirije: V najmlajši kategoriji so se avtorji izkazali že z izborom besedila, ki je s preprosto zgodbico primerno za prenos na film. Govorne odlomke so spretno skrajšali, ne da bi s tem škodili sporočilnosti. Enostavnost, a jasnost filmskega jezika in simpatični nastopi igralcev tvorijo prepričljivo in zaokroženo celoto. Ekipa uporabi celo preproste posebne efekte, ki podkrepijo dogajanje.



Priznanje za posebni dosežek: Dajte nam pesem – Osnovna šola Naklo

Tone Pavček: Pesem po naročilu. Priznanje za posebni dosežek v kategoriji od 4. do 6. razreda osnovne šole na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu II. Obrazložitev strokovne žirije: Posebno pohvalo si letos zaslužijo kratki filmi, ki so nastali po pesemskih predlogah. V kategoriji od 4. do 6. razreda  je to Pesem po naročilu, kjer pesem doživimo kot družbeno angažirano, saj skupina učencev deluje kot starogrški zbor. Obenem glavna igralka sproščeno in neprisiljeno podaja besedilo, režija pa jo duhovito podkrepi in dodatno ilustrira verze.



 

7. do 9. razred osnovne šole: Ožbej in Erika, Virdkinja, Peter, prinesi mi krof, Jaz, mlad, Romeo in Julija, Najstniki, Ostrnice, Maska, Upanje, Piflarka, Pacient, Pegam in Lambergar, Čudežna voda, Knjiga, Šolarska, Zabušant

 

1. mesto v kategoriji in zlato priznanje: Peter, prinesi mi krof – Osnovna šola Polzela

Ivan Cankar: Bobi. 1. mesto v kategoriji od 7. do 9. razreda osnovne šole in zlato priznanje na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu II. Obrazložitev strokovne žirije: V Cankarjevi črtici avtorji najdejo povezavo z današnjim časom in socialnimi problemi, ki se nas vseh še kako tičejo. Dobro odigrana in zrežirana zgodba v razmislek odgovornim.



Priznanje za posebni dosežek: Pegam in Lambergar – Osnovna šola Leskovec pri Krškem

Pegam in Lambergar, animacija. Priznanje za posebni dosežek v kategoriji od 7. do 9. razreda osnovne šole na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu II. Obrazložitev strokovne žirije: V kategoriji od 7. do 9. razreda si pohvalo za posebne dosežke  zasluži ljudska Pegam in Lambergar, ki izstopa že zaradi vloženega truda, ki ga zahteva animirani film, hkrati pa je skupina v živo podobo postavila pesem, ki  z zgodbo dveh junakov  sicer  privlači, z jezikom in oddaljenostjo od današnjega časa pa nekoliko manj.  Čudovit prikaz tega, kako lahko učence motiviraš, da v pesmi uživajo. Nekatere režijske rešitve so nadvse izvirne in zabavne.



 

1. in 2. letnik gimnazije: Krompirčki, Marelice, Črna magija, THS, Blodnje mladega Aljaža, Axe, Smrkci

 

1. mesto v kategoriji: Marelice – Srednja šola Slovenska Bistrica

France Prešeren: Povodni mož: Marelice -- Srednja šola Slovenska Bistrica. 1. mesto v kategoriji 1. in 2. letnik gimnazije na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu II. Obrazložitev strokovne žirije: V kategoriji 1. in 2. Letnikov gimnazije izstopa film Odplaknjena. Film upošteva idejo besedila, ko izpostavlja negativno plat Urškinega značaja, njeno ošabnost, arogantnost in samovšečnost. Znameniti Prešernov motiv je na spreten in zabaven način prenesen v današnji čas in okolje. Junakinje, kot je Urška, so še danes povsem enake, le blagovne znamke oblačil in telefonov se menjajo precej hitreje.


 


3. in 4. letnik gimnazije: Slutnja, Croquis, Maska rdeče smrti, BS II, DSEK7, Tihi dež, Akfa, 250714


1. mesto v kategoriji in zlato priznanje: BS II – Gimnazija Poljane

BS II. 1. mesto v kategoriji 3. in 4. letnik gimnazije in zlato priznanje. Obrazložitev strokovne žirije: Literarna predloga je glasno interpretirana in izpisana v podnapisih, kar jasno izrazi skladnost predloge s filmsko priredbo, čeprav gre za aktualizacijo. Prenos besedila v sodobno življenje preko skupinske terapije in pridige odvisnikom je zanimiv, do nians družbenega dogajanja zavzame ironično distanco. Zafrkljivo sporočilo je dovolj skrito, da pušča možnosti za različne interpretacije, temačnost izvedbe pa tudi da misliti.



 

strokovna šola: Zimska romanca, Slika Doriana Graya, Računajte na nas

 

1. mesto v kategoriji: Zimska romanca – Ekonomska šola Ptuj,

Anton Aškerc: Zimska romanca. 1. mesto v kategoriji strokovna šola na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu II: Zimska romanca - Ekonomska šola Ptuj. Obrazložitev strokovne žirije: V kategoriji strokovnih šol so se ekipe najbolj izkazale, zato nagrajujemo tri filme. Film Zimska romanca povezuje tri poglede na izbrano temo: najprej literarnoteoretska/literarnozgodovinska osvetlitev Aškerčevega lika in dela, nato postavitev Zimske romance v določen prostor in čas ter končno aktualizacija s prenosom v življenjsko situacijo dijakinje pred maturantskim izletom. Pogledi se med seboj učinkovito dopolnjujejo in tvorijo smiselno celoto. Izbrani odlomki iz literarne zgodovine niso klasični in pritegnejo k poslušanju. Avtorji lepo prepletajo staro in novo, resno in zabavno, naravo in notranjost, pejsaže iz narave in arhitekturne detajle. Zanimiv in dobro izpeljan koncept.



1. mesto v kategoriji: Slika Doriana Graya – Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana,

Oscar Wilde: Slika Doriana Graya. 1. mesto v kategoriji strokovna šola na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu II: Slika Doriana Graya - Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Obrazložitev strokovne žirije: V kategoriji strokovnih šol so se ekipe najbolj izkazale, zato nagrajujemo tri filme. Estetsko najbolj dovršeno delo med vsemi prispelimi je delo dijakov SŠ za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, slika pove toliko, da ne potrebuje besed. Izjemna fotografija, izbor scenskih elementov, montaža in zvok zgradijo atmosfero, povsem primerno predlogi. Študij in razmislek avtorjev o vizualnih prvinah se filmu močno pozna in ga dvigne visoko nad povprečje.



1. mesto v kategoriji: Računajte na nas – Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper

Cervantes: Don Kihot. 1. mesto v kategoriji strokovna šola na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu II: Računajte na nas - Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper. Obrazložitev strokovne žirije: V kategoriji strokovnih šol so se ekipe najbolj izkazale, zato nagrajujemo tri filme. Avtorji filma Računajte na nas obudijo spomin na pretekle čase, ki so danes ožigosani kot napačni. Kdor se temu diktatu ne vda, je Don Kihot današnjega časa. Zabavno in pogumno, obenem pa da gledalcu misliti. Nekaj zanimivih igralskih prispevkov, za dijaške razmere zelo dinamično, bogato in filmično.



 

Priznanja sta državni komisiji podelili v skladu s Pravilnikom o sofinanciranju šolskih tekmovanj.

Iskrene čestitke tekmovalcem in mentorjem!

Svečana podelitev priznanj z regijskega in državnega tekmovanja bo v petek, 18. aprila,  ob 13. uri v Kinodvoru.

Mojca Nidorfer Šiškovič, vodja tekmovanja

 

 
 
 
15. marec 2014
Rezultati regijskega tekmovanja po pokrajinskih društvih:

10. marca – neuradni; od 15. marca – uradni

Srebrna priznanja prejmejo tekmovalni izdelki pod gesli:

SD Maribor: Virdkinja, Marelice, Krompirčki, Izdelek brez gesla

SD Jesenice: Upanje, Maska

SD Ljubljana: Romeo in Julija, Najstniki, Ostrnice, Slika Doriana Graya, THS, Črna magija, Blodnje mladega Aljaža, Qrokuis, Maska rdeče smrti, BS ll, Kalejdoskop, Pločevinast boben, Punca prvega nkol ne pozab

SD Posavje: Pacient, Lambergar, Piflarka, Stara jablana

SD Celje: Slutnja, Peter, prinesi mi krof, Jaz, mlad, Orion99

SD Dolenjske in Bele krajine: Čudežna voda

SD Nova Gorica: Ožbej in Erika

SD Kranj: Dajte nam pesem, Šolarska, Zabušant, Knjiga, Smrkci, AXE, 250714, AKFA

SD Koper: Srečni dnevi, Računajte na nas, Alamut, Komu zvoni


Vsem tekmovalcem in mentorjem iskreno čestitamo, pokrajinskim društvom pa se lepo zahvaljujemo za izvedbo tekmovanja.

 Mojca Nidorfer Šiškovič, vodja tekmovanja

 
 

15. 1. 2014
Izvedba tekmovanja iz znanja slovenščine Slovenščina ima dolg jezik – Književnost na filmu 2 na šolski ravni

Spoštovani,

 

bliža se 30. januar, rok za oddajo izdelkov na šolsko tekmovanje iz znanja slovenščine Slovenščina ima dolg jezik. Seznanjeni ste že s Pravilnikom o tekmovanju osnovnošolcev in srednješolcev v znanju slovenščine Slovenščina ima dolg jezik in z Razpisom  tekmovanja iz znanja slovenščine Slovenščina ima dolg jezik – Književnost na filmu 2 (v nadaljevanju Razpis) v šolskem letu 2013/2014 (https://sites.google.com/site/slavisticnodrustvo/znam), zdaj pa dodajamo povzetek ter nekaj dodatnih informacij in navodil za izvedbo tekmovanja na šolski ravni.

Na šoli se je potrebno dogovoriti, kam se oddajo izdelki za šolsko tekmovanje. Obenem pa je potrebno čitljivo izpolnjeno, podpisano in žigosano prijavnico skenirati in jo prav tako do 30. januarja poslati sekciji Znam po e-pošti na naslov znam.sds@gmail.com. Za ocenjevanje izdelkov so na šolah pristojne šolske ocenjevalne komisije. V komisiji v skladu z Razpisom sodelujejo kot člani dva učitelja in učenec oz. dijak, imenuje pa jo ravnatelj na predlog mentorjev.

Tekmovanje na šolah bo potekalo v tednu od 3. do 7. februarja 2014. Če se le da, organizirajte enkratno srečanje ocenjevalne komisije, ki bo odprla oddane izdelke, preverila njihovo ustreznost in jih ocenila. Komisija mora ob ocenjevanju pisati zapisnik, ki vsebuje podatke o kraju in času, članih komisije (ime, priimek, učitelje/učenec/dijak), opisno oceno vseh izdelkov v posamezni kategoriji ter rezultate: kateri izdelki ustrezajo kriterijem šolskega tekmovanja in kateri bodo odposlani na regijsko tekmovanje. Zapisnik podpišejo vsi člani komisije, šola pa ga mora hraniti do konca šolskega leta, v katerem poteka tekmovanje.

Tekmovalne skupine sestavlja od 3 do 5 učencev oz. dijakov za posamezno raven, mentor, lahko tudi somentor. Vse na filmu mora biti pripravljeno in izdelano v okviru tekmovalnih skupin, Tekmovalno skupino sestavljajo avtorji: scenaristi, režiser, montažer. Ostali učenci ali dijaki lahko sodelujejo kot dodatna tehnična ali igralska ekipa, kot je zapisano že v Razpisu.

Tekmovalne kategorije so naslednje:

1. 4. do 6. razred osnovne šole;

2. 7. do 9. razred osnovne šole:

3. 1. in 2. letnik gimnazije;

4. 3. in 4. letnik gimnazije;

5. strokovna šola;

6. poklicna šola.

 

Komisija razvrsti izdelke glede na tekmovalno kategorijo in jih oceni v okviru vsake tekmovalne kategorije. Ocena izdelkov je opisna, komisija s primernimi izrazi opiše ustreznost izdelkov. Preveri, ali oddani izdelki ustrezajo zahtevam, ki so navedene v 7. in 8. točki Razpisa. Izdelki, ki zadostijo kriterijem iz 7. in 8. točke Razpisa, so nagrajeni z bronastim priznanjem.

Šola po izvedbi šolskega tekmovanja na regijsko tekmovanje pošlje do tri najboljše izdelke v vsaki kategoriji, skupaj s prijavnicami in z opisnimi ocenami. Pri odločanju so komisiji v pomoč kriteriji, ki so navedeni v 9. točki Razpisa. Uporabijo naj jih kot smernice, natančneje jih bo pri ocenjevanju uporabila komisija na regijskem tekmovanju.

Pomembno je, da organizator, strokovna komisija ter ocenjevalne komisije na vseh ravneh tekmovanja skrbijo za ohranjanje tajnosti izdelkov, ki se ocenjujejo, ter zagotovijo tajnost rezultatov do javne objave.

Rezultate tekmovanja na šolski ravni je potrebno objaviti na spletni strani šole: 10. februarja 2014 (neuradni) in 15. februarja 2014 (uradni).

Šolske tekmovalne komisije pošljejo prijavnice in izdelke z opisnimi ocenami največ treh najboljših tekmovalnih skupin iz vsake kategorije pristojnemu pokrajinskemu Slavističnemu društvu za regijsko tekmovanje do 17. februarja 2014. Regijsko tekmovanje bo izvedeno v tednu od 3. do 7. marca 2014. Rezultati bodo objavljeni na spletni Slavističnega društva Slovenije, Sekcije Znanost mladini, 10. marca (neuradni) in 15. marca 2014 (uradni). Državno tekmovanje bo izvedeno v času od 24. do 28. marca 2014. Rezultati bodo objavljeni 31. marca 2014 (neuradni) in 5. aprila 2014 (uradni) na spletni strani Slavističnega društva Slovenije. Predstavitve najboljših izdelkov s podelitvijo priznanj in nagrad tekmovanja bodo 18. aprila 2014.

 

Vljudno Vas torej prosimo, da nam najkasneje do 30. januarja 2014 po e-pošti znam.sds@gmail.com pošljete skenirane prijavnice. Za kakršnekoli dodatne informacije smo vam na voljo na istem elektronskem naslovu.

 

Organizatorji vam želimo veliko uspeha in prijetno izvedbo šolskega tekmovanja Slovenščina ima dolg jezik.

                                                                                                              Dr. Mojca Nidorfer Šiškovič

                                                                                                              vodja tekmovanja




 
OBVESTILO 14. 9. 2013
 
izobraževanje za mentorje in somentorje - POTEKALO BO samo V LJUBLJANI 21. septembra
(ZA MARIBOR SMO PREJELI 4 PRIJAVE)
 
PRIJAVNINA in KOTIZACIJA - ROK ZA PLAČILO JE PODALJŠAN, označen na Računih, ki sO NA POTI.
 
 
Se vidimo, lep pozdrav, 
 
Mojca Nidorfer Šiškovič
 


 Junij 2013

 
Sekcija ZNANOST MLADINI
 

RAZPIS

2. tekmovanja iz znanja slovenščine Slovenščina ima dolg jezik

Književnost na filmu 2

 

Slavistično društvo Slovenije bo v šolskem letu 2013/2014 organiziralo 2. tekmovanje iz znanja slovenščine Slovenščina ima dolg jezik v osnovnih in srednjih šolah. Tema 2. tekmovanja je znova Književnost na filmu. Učenci in dijaki se bodo preizkusili v izdelavi kratkega filma po literarni predlogi. Literarno predlogo si bodo tekmovalne skupine izbrale same izmed knjižnih del, ki so predvidena v učnih načrtih za slovenščino na posamezni stopnji tekmovanja.

Tekmovanje bo potekalo v skladu s Pravilnikom o tekmovanju osnovnošolcev in srednješolcev v znanju slovenščine Slovenščina ima dolg jezik (v nadaljevanju Pravilnik tekmovanja), objavljenim na spletnih straneh Slavističnega društva Slovenije. 

 

        1.   Cilji tekmovanja

Glavni cilj tekmovanja je spodbuditi delo učencev in dijakov s književnimi besedili: spoznavanje s sestavinami književnih del, z možnostmi njihovega poustvarjanja in s prenosom književnega dela v filmski jezik. Obenem so cilji tekmovanja spodbuditi ustvarjalno rabo slovenščine, spoznavanje s sodobnimi mediji ter skupinsko delo učencev in dijakov.

 

        2.   Ravni in tekmovalne kategorije

Tekmovanje bo potekalo na šolski, regijski in državni ravni.

Organizatorice tekmovanja na šolski ravni so šole, na regijski ravni pokrajinska društva Slavističnega društva Slovenije in na državni ravni Slavistično društvo Slovenije.

 

Tekmovalne kategorije:

1.   4. do 6. razred osnovne šole;

2.   7. do 9. razred osnovne šole:

3.   1. in 2. letnik gimnazije;

4.   3. in 4. letnik gimnazije;

5.   strokovna šola;

6.   poklicna šola.

 

        3.   Tekmovalne skupine

 

Sestavlja jih od 3 do 5 učencev oz. dijakov (heterogene skupine) za posamezno raven,  mentor, lahko tudi somentor. Tekmovalno skupino sestavljajo avtorji: scenaristi, režiser, montažer.  Ostali učenci ali dijaki lahko sodelujejo kot dodatna tehnična ali igralska ekipa.

 

        4.   prijavA NA TEKMOVANJE - Zaključena

Tudi letos se na tekmovanje prijavijo mentorji in somentorji. Prijave na tekmovanje potekajo od objave razpisa 18. junija do 5. septembra 2013 preko e-pošte na naslov znam.sds@gmail.com. Prijava mora vsebovati ime in naslov šole, podatke mentorja in somentorja (če ta sodeluje), ime pokrajinskega Slavističnega društva in izjavo o članstvu. Prijavo (obrazec je dosegljiv v PDF in DOCX formatu) je potrebno poslati v skenirani obliki.

 

5.   PRIJAVNINA - ROK ZA PLAČILO JE PODALJŠAN, RAČUNI SO NA POTI

Prijavnina znaša 20 evrov za mentorje in somentorje člane Slavističnega društva ter 25 evrov za nečlane. Plačati jo je potrebno do 15. septembra 2013. Račune bomo na šole poslali po prejetih prijavah.  

 

        6.   izobraževanje za mentorje in somentorje - POTEKALO BO SAMO 21. 9. V LJUBLJANI (ZA MARIBOR SMO PREJELI SAMO 4 PRIJAVE)

Potekalo bo 21. septembra 2013 v Ljubljani in 12. oktobra 2013 tudi v Mariboru, če bo dovolj prijav. V okviru 8-urnega programa predavanj in delavnic bodo mentorji in somentorji pridobili ustrezne informacije o poteku tekmovanja, izbiri literarnega besedila, pripravi scenarija, pisne predstavitve in filma. Udeleženci bodo prejeli potrdilo o udeležbi na seminarju z Zavoda za šolstvo, ki se upošteva pri napredovanju. Cena 8-urnega izobraževanja je 35 evrov za člane Slavističnega društva in 40 evrov za nečlane. Prijava je možna do 5. 9. 2013.

 

        7.   Udeležba na tekmovanjU in Tekmovalni izdelki

Tekmovalne skupine pošljejo organizatorju tekmovanja na šoli:

                    tekmovalni izdelek v neoznačeni kuverti, označen z geslom;

                    izpolnjeno in podpisano ter žigosano prijavnico (prijava tekmovalne skupine v PDF in DOCX);

                    izpolnjena in podpisana soglasja staršev za javno objavo rezultatov (izjava v PDF in DOCX).

Neoznačena kuverta s tekmovalnim izdelkom mora vsebovati:

                    geslo izdelka;

                    literarno predlogo z bibliografskimi podatki (v papirnati obliki);

                    pisno predstavitev (pribl. 800 besed);

        DVD s posnetim kratkim filmom.

 

Samo skenirano prijavnico pošljejo tekmovalne skupine tudi organizatorju tekmovanja, in sicer na e-naslov: znam.sds@gmail.com, najkasneje do 30. januarja 2014.

 

        8.   Navodila za pripravo in oddajo izdelkov

Tekmovalne skupine za literarno predlogo izberejo krajše, zaokroženo besedilo, v skladu z učnim načrtom za slovenščino za osnovne in srednje šole. Scenarija ni potrebno oddajati, njegova izdelava pa je pripomoček za izvedbo filma.  O tem bodo mentorji  podrobnejša navodila dobili na seminarju.

Pisna predstavitev:

-          dolžina ok. 800 besed;

-          vsebina:

1.   povzetek literarne predloge;

2.   obrazložitev izbora literarne predloge;

3.   predstavitev prenosa literarne predloge na film;

4.   opis glavnih likov.

Film:

        nosilec: DVD;

        dolžina filma: do 10 minut;

        uvodni napis mora vsebovati naslov literarne predloge;

        avtorji filma morajo biti navedeni v uvodnih ali zaključnih napisih.

Avtorske pravice za literarno predlogo, glasbo itn. morajo biti urejene, tj. potrebno je pridobiti soglasje avtorja za uporabo besedila in glasbe, in to navesti v zaključnih napisih.

Uporabljene vire je potrebno citirati.

Tekmovalni izdelki ne smejo biti javno objavljeni pred razglasitvijo končnih rezultatov.

Učenci oziroma dijaki morajo tekmovalni izdelek, tj. film in pisno predstavitev, v celoti pripraviti sami, tudi snemanje in montažo, brez profesionalnih sodelavcev. Mentorji in somentorji jih usmerjajo, jim svetujejo, zaželena je npr. organizacija izobraževalnih delavnic pred izdelavo ipd.

 

Priporočena literatura in viri:

        Jean-Claude Carrière, Pascal Bonitzer, 2000: Scenaristova vadnica. Ljubljana: Cankarjeva založba.

        Louis Giannetti, 2008: Razumeti film. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

        Elliot Grove, 2010: 130 projektov za uvod v snemanje filmov. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

        Robert McKee, 2008: Zgodba: substanca, struktura, stil, načela scenarističnega pisanja. Ljubljana: UMco.

        Stojan Pelko, 2005: Filmski pojmovnik za mlade. Založba Aristej. Zbirka Pojmovniki, 4. knjiga.

        Poglej si z novimi očmi!, 2006: Vodnik za poučevanje tri- do enajstletnih otrok o filmu in televiziji, namenjen vzgojiteljem, učiteljem in staršem. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

        Poglej s z novimi očmi! 2, 2006: Vodnik za poučevanje najstnikov o filmu in televiziji, namenjen učiteljem in staršem. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

        Predavanje Ivana Merljaka: http://videolectures.net/rtk2011_merljak_film/

        Matevž Rudolf, 2013: Ko beseda podobo najde: slovenska literatura in film v teoriji in praksi. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

        Barbara Zorman, 2009: Sence besede: filmske priredbe slovenske literature (1948–1979). Koper: Založba Annales.

 

 

        9.   Ocenjevanje izdelkov

 

Izdelki bodo ocenjeni z opisno oceno.

Splošni kriteriji ocenjevanja na tekmovanju so:

                    izvirnost;

                    kakovost;

                    vloženi trud;

                    metode dela;

                    raziskovalni pristop.

 

Posebni kriteriji ocenjevanja so:

        kakovost pisne predstavitve;

        poustvarjalnost: prenos literarne predloge na film, upoštevanje ključnih elementov in sporočilnosti literarne predloge;

        izvirnost pristopa in celovitost filma;

        filmski jezik: režija, montaža, kamera, scenografija, zvok, dialog, igra;

        etika.

 

        10.                 Potek tekmovanja

 

Šolsko tekmovanje

Rok za prijave in oddajo izdelkov za šolsko tekmovanje je 30. januar 2014.  

Tekmovanje na šolah bo izvedeno v tednu od 3. do 7. februarja 2014. Rezultati bodo objavljeni na spletni strani šol 10. februarja 2014 (neuradni) in 15. februarja (uradni).

Prijavnice in izdelke sprejemajo šolske tekmovalne komisije v skladu z navodili državne komisije in s Pravilnikom tekmovanja. V šolskih komisijah sodelujejo kot člani dva učitelja in učenec oz. dijak. Šolske komisije ocenijo izdelke opisno, in sicer preverijo, ali oddani izdelki ustrezajo zahtevam, ki so navedene v 7. in 8. točki Razpisa. Izdelki, ki zadostijo kriterijem iz 7. in 8. točke Razpisa, so nagrajeni z bronastim priznanjem. Nato med tekmovalnimi izdelki s pomočjo kriterijev iz 9. točke Razpisa komisije izberejo tri najboljše izdelke v posamezni kategoriji za regijsko tekmovanje. Zapisnik o šolskem tekmovanju shranijo v skladu s Pravilnikom tekmovanja.

 

 

Regijsko tekmovanje

Šolske tekmovalne komisije pošljejo prijavnice in izdelke z opisnimi ocenami največ treh najboljših tekmovalnih skupin iz vsake kategorije pristojnemu pokrajinskemu Slavističnemu društvu za regijsko tekmovanje do 17. februarja 2014.

Regijsko tekmovanje bo izvedeno v tednu od 3. do 7. marca 2013. Rezultati bodo objavljeni na spletni Slavističnega društva Slovenije, Sekcije Znanost mladini, 10. marca (neuradni) in 15. marca 2014 (uradni). V regijskih ocenjevalnih komisijah sodelujejo trije člani, dva člana pristojnega pokrajinskega Slavističnega društva, tretji član je lahko tudi zunanji, ki jih imenuje vodstvo pokrajinskega Slavističnega društva. Komisije ocenijo izdelke opisno v skladu z navedenimi kriteriji za ocenjevanje  iz 9. točke Razpisa ter navodili za pripravo in oddajo izdelkov (7. in 8. točka Razpisa). Izdelkom, ki izpolnjujejo kriterije, podelijo srebrna priznanja, in med tekmovalnimi izdelki izberejo v skladu z 9. točko Razpisa tri najkakovostnejše v posamezni kategoriji za državno tekmovanje. Zapisnik o regijskem tekmovanju shranijo v skladu s Pravilnikom tekmovanja.

 

Državno tekmovanje

Pokrajinska društva Slavističnega društva Slovenije pošljejo prijave, in sicer največ tri najkakovostnejše izdelke v vsaki kategoriji, ter zapisnik regijskega tekmovanja na državno tekmovanje, na naslov Slavističnega društva Slovenije (s pripisom: Za tekmovanje), Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana najkasneje do 20. marca 2014 (velja poštni žig)

Državno tekmovanje bo izvedeno v času od 24. do 28. marca 2014. Rezultati bodo objavljeni 31. marca 2014 (neuradni) in 5. aprila 2014 (uradni) na spletni strani Slavističnega društva Slovenije. Izdelke bo ocenjevala petčlanska državna ocenjevalna komisija, sestavljena iz članov Slavističnega društva Slovenije in strokovnjakov s področja literarnega in filmskega ustvarjanja.

 

        11.                Zaključek tekmovanja in podelitev priznanj in nagrad

 

Predstavitve najboljših izdelkov ter podelitev priznanj in nagrad tekmovanja bo 18. aprila 2014.

 

Za kakršnekoli dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu znam.sds@gmail.com.

 

Veselimo se sodelovanja šol, učiteljev, učencev in dijakov ter pokrajinskih društev Slavističnega društva Slovenije in vas lepo pozdravljamo.

 

Dr. Mojca Nidorfer Šiškovič l.r.                              Red. prof. dr. Boža Krakar Vogel l.r.

vodja tekmovanja                                                predsednica Slavističnega društva Slovenije                                                                        

Ljubljana, 10. junij 2013

 

Pomembni datumi tekmovanja:

-          prijava mentorjev in somentorjev: od 18. junija do 5. septembra 2013

-          plačilo prijavnine in izobraževanja: 15. september 2013 - podaljšan, piše na računu

-          izobraževanje mentorjev: 21. september 2013 (Ljubljana), 12. oktober 2013 (Maribor, če bo dovolj prijav)

 -        prijava na šolsko tekmovanje: 30. januar 2014

-          razglasitev uradnih rezultatov šolskega tekmovanja: 15. februar 2014

-          prijava na regijsko tekmovanje: 17. februar 2014

-          razglasitev uradnih rezultatov regijskega tekmovanja: 15. marec 2014

-          prijava na državno tekmovanje: 20. marec 2014

-          razglasitev uradnih rezultatov državnega tekmovanja: 5. april 2014

-          podelitev priznanj in nagrad: 18. april 2014.





GLEJ TUDI:








Nazadnje posoboljeno 29. 4. 2014.
Comments