Arhivska stran tekmovanja v šolskem letu 2015/16

28. 3. 2016

Rezultati državnega tekmovanja Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu 4, 2016

 

Osnovna šola

Ocenjevalna komisija: Miha Hočevar, Andrej Rozman Roza, Matjaž Zaplotnik, Klavdija Kranjc Jensterle (predsednica)

 

4. do 6. razred OŠ


1.      mesto v kategoriji:

Osnovna šola Leskovec pri Krškem: Laž (po lit. predlogi L. Rankin: Rebeka in ne tako majhna, drobcena laž)


Iz utemeljitve ocenjevalne komisije: Čeprav zgodba v nekaterih delih predstavljena nekoliko preveč na hitro, je povsem jasna in dosledno izpeljana, gledalca pa prepričata predvsem doživeta in spročena igra predvsem glavne igralke, ki uporablja živ jezik, ter tekoča filmska naracija z dobro izbranimi in kadriranimi prizorišči.

Tekmovalci: Živa Letnar, Urška Bračun, Julija Stropnik, Žanamari Kužnik

Mentorici: Manja Voglar in Dženi Rostohar

 

Priznanje za posebni dosežek:

OŠ Hruševec Šentjur: Naočnik in Očalnik (po lit. predlogi L. Suhodolčana: Naočnik in Očalnik)


Iz utemeljitve ocenjevalne komisije: Igrani začetek predstavi Naočnika in Očalnika danes. Pri tem nas iz literarnega sveta, ki ga predstavljajo knjige v ozadju, popeljeta v pravljični svet filma kostuma obeh detektivov. V nadaljevanju vidimo njuno nekdanjo dogodivščino uprizorjeno z animiranimi figuricami v zanimivi tehniki, ko je ista soba razdeljena na Naočnikov svet iz lego kock in Očalnikovega iz plastelina. Zanimiv je tudi zaključek, ko detektiva razmišljata o slabih in dobrih straneh vsemogočnega računalnika. Čeprav pripoved ni zmeraj najbolj tekoča, je film zelo zanimiv tako likovno kot vsebinsko in se vidi, da je bilo vanj vloženega veliko premisleka in ostalega dela. 

Tekmovalci: Jan Tuhtar, Sara Novak, Laura Destovnik, Taja Zajko, Maša Gregorčič

Mentorici: Katja Gajšek in Nina Pišek

 

7. do 9. razred OŠ


1.      mesto v kategoriji in zlato priznanje:

Osnovna šola Polzela: Martin Krpan the hacker (po lit. predlogi F. Levstika: Martin Krpan)


Iz utemeljitve ocenjevalne komisije: Duhovita preslikava znane zgodbe o našem človeku, ki je rešil svet pred teroristi, je postavljena v vsem znan medijki prostor, cesarja Janeza pa je zamenjal šef Bele hiše. Besedilo je duhovito in učinkovito uporablja besednjak in fraze in sodobnega življenja, zabavajo pa nas tudi detalji, ki se poigravajo z našo medijsko realnostjo, kot je naprimer sam konec filma,ki nam obljublja nadaljevanje po oglasih.

Tekmovalci: Lev Podbregar, Lan Podpečan, Filip Vidmajer

Mentorica: Mojca Cestnik

 

Srednja šola

Ocenjevalna komisija za srednjo šolo: Miha Hočevar, Andrej Rozman Roza, Senija Smajlagič, Sonja Žežlina (predsednica)

 

Gimnazija 1. in 2. letnik


1.      mesto v kategoriji in zlato priznanje:

Gimnazija Koper: Julija ali nova Heloiza (po lit. predlogi J. J. Rousseauja Julija ali Heloiza)


Iz utemeljitve ocenjevalne komisije: Film skozi lepo tekoče prizore pokaže stisko mladega dekleta, ki jo njeni bližnji obsojajo zaradi zveze s fantom, ki je prišel sem kot begunec. To zgodbo tudi aktualizira in ker smo priča dejanskega odpora dela naše družbe proti ljudem, ki pribežijo k nam, je nesrečen konec, ki v gledalcu zbudi vprašanje, ali se ne bi morala Julija bolj borit za svojo zvezo, toliko bolj učinkovit. Čeprav gledalci ne bi imeli nič proti, če bi ista ekipa posnela še nadaljevanje.

Tekmovalci: Mak Tepšić, Jan Krevatin, Bor Sitar, Domen Lušin

Mentor: Alen Mesarić

 

Priznanje za posebni dosežek: 

Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper: Sam sebi (po lit. predlogi Leopardija: Sam sebi)Iz utemeljitve ocenjevalne komisije: Film odlikuje umirjeno tekoča pripoved o preveč čuteči in v svoj literarni svet ujeti pesniški duši ter njenem razočaranju nad banalnostjo sveta. Glavni igralec nas prepriča, da ne najde stika s svetom vsakdanjih grobosti, tako da je recitacija končnih verzov pesmi, ki je bila podlaga za ta film, učinkovit konec te pesniške melanholije. 

Tekmovalci: Tine Ugrin, Maja Bizajl, Bilka Peršič, Žiga Božič, Alex Crgol

Mentorica: Mojca Butinar Mužina

 

Gimnazija 3. in 4. letnik


1.      mesto v kategoriji in zlato priznanje:

Gimnazija Bežigrad, Ljubljana: Gospod stotnik (po lit. predlogi  I. Cankarja: Podobe iz sanj (Gospod stotnik))Iz utemeljitve ocenjevalne komisije: Film na zelo čist in v vseh pogledih dodelan način protagoniste tega filma in vojno, ki je del njihovega življenja, predstavi skozi Cankarjevo zgodbo. Posodobitev je enako strašljiva in za nas, ki živimo danes, še bolj prepričljiva kot literarna predloga. Glavo gospoda stotnika, ki izbira mlade ljudi za vojno, zamenja nadzorna kamera, izza katere za ekrani stoji gospod stotnik, ki je Smrt. Vmes vidimo posledice današnje vojne v Siriji, med njimi tudi našo domačo bodečo žico. Zelo dobro premišljen in izdelan film, ki ga še dodatno krasi originalna glasba.

Tekmovalci: Svit Komel, Luka Gantar, Klemen Babuder, Jakob Mraz, Klara Gajšek

Mentorica: mag. Katja Lah Majkić

 

Strokovna šola


1.      mesto v kategoriji in zlato priznanje:

Ekonomska šola Novo mesto: Dnevniki Jerneja Ogrina (po lit. predlogi A. S. Puškina: Jevgenij Onjegin)Iz utemeljitve ocenjevalne komisije: Prepričljiva igra tako glavnega igralca kot tudi vseh ostalih nastopajočih, dinamična slika in odličen pristop k pripovedi zgodbe o fantu s težavami odlikujeta ta film, ki je jasen in od začetka dokonca tekoč, tako da se zdi, da mu prav nič ne manjka. 

Tekmovalci: Miha Hrenk, Sebastjan Pust in Črt Kolenc

Mentorici: Marica Ramovš in Tamara Rifelj

 

Iskrene čestitke v imenu organizatorjev tekmovanja!

Priznanja bomo podelili na zaključni prireditvi tekmovanja 15. aprila 2016, ob 12. uri, v Kinodvoru, prosimo, rezervirajte vstopnice preko e-pošte: znam.sds@gmail.com do 10. aprila 2016.

 
20. 3. 2016

Državna raven tekmovanja:
Pri rezultatih z regijskega tekmovanja so tekmovalni izdelki, ki so jih pokrajinska slavistična društva uvrstila na državno raven, podčrtani. Rezultate smo prejeli z dokumentacijami po pošti. 
Rezultati državnega tekmovanja bodo objavljeni 28. marca (neuradni) in 3. aprila (uradni).


8. 3. 2016

Rezultati regijskega tekmovanja Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu 4

Srebrna priznanja prejmejo naslednji tekmovalni izdelki (po kategorijah):

4. do 6. razred OŠ: Naočnik in Očalnik, Slovenija v poeziji, Čarobna očala, Rešiteljica, Laž

7. do 9. razred OŠ: Catch some life/Ujemi nekaj življenja, Rdeča spletka, Next level, Prva Laž, Pankrt, Martin Krpan the hacker, Prijateljstvo ali izziv, Prebrisani kuhar, Ta sladka roza, Zrcalce, zrcalce na steni povej, Urškin ples, Šolska mišnica, Grem jaz, popotnik, Večno ali minljivo, Ela in Alen, Alica v čudežni deželi, Strip strup – denarja kup, Skodelica ljubezni; Kronanje v Zagrebu, Kapica, Starejši brat, Jaz sem kriv, Nova sošolka, Kaj je sreča?, Je to moja soba?

1. in 2. letnik gimnazije: Sam sebi, Zdravilo ljubezni, Julija ali nova Heloiza, Dovolj mi je tega!, Lepa Vida, Abstrakt, Ista, Kmetska smrt, Samota, Visoška kronika - new age, 12 ur, Zdravilo, Inferno, Brezno misli

3. in 4. letnik gimnazije: Dogodek v mesto Gogi, Biseri (ne)sreče, Zaprta vrata (Gimn. Šk. Loka), V čakanju, Rdeča kapica gre po gobe, Napiknjena, Opeke, Plašč, Zeleno, Gospod stotnik (Gimn. Bežigrad), Kralj med bloki

Strokovna šola: Najdena, Zakaj?, Dnevniki Jerneja Ogrina, Preobrazba, Gospod stotnik

Podatke smo prejeli od naslednjih pokrajinskih slavističnih društev:

SD Koper, SD Nova Gorica, SD Celje, SD Dolenjske in Bele krajine, SD Jesenice, SD Kranj, SD Maribor, SD Ljubljana, SD Posavje, SD Prekmurja, Prlekije in Porabja

 

Mojca Nidorfer Šiškovič, vodja tekmovanja


RAZPIS

4. tekmovanja iz znanja slovenščine Slovenščina ima dolg jezik:

Književnost na filmu 4 – ROK ZA PRIJAVO SMO ZARADI TEHNIČNIH TEŽAV PODALJŠALI DO 18. 9. 2015, IZVEDENI PA BODO TUDI VSI TRIJE SEMINARJI (PROGRAMI SO PRI 6. TOČKI RAZPISA, POVEZAVA V NASLOVU)

 

Slavistično društvo Slovenije, sekcija Znanost mladini, bo v šolskem letu 2015/2016 organiziralo 4. tekmovanje iz znanja slovenščine Slovenščina ima dolg jezik za osnovne in srednje šole. Tema 4. tekmovanja je enaka kot v prejšnjih letih – književnost na filmu. Učenci in dijaki se bodo preizkusili v izdelavi kratkega filma po literarni predlogi. Literarno predlogo si bodo tekmovalne skupine izbrale same izmed knjižnih del, ki so predvidena v učnih načrtih za slovenščino na posamezni stopnji tekmovanja.

Tekmovanje bo potekalo v skladu s Pravilnikom o tekmovanju osnovnošolcev in srednješolcev v znanju slovenščine Slovenščina ima dolg jezik (v nadaljevanju Pravilnik tekmovanja), objavljenim na spletnih straneh Slavističnega društva Slovenije.  Na spletnih straneh si lahko ogledate arhiv prvih treh tekmovanj (2012/13, 2013/14, 2014/15) in najkakovostnejše filme, ki so prejeli najvišja priznanja.

 

        1.   Cilji tekmovanja

Glavni cilj tekmovanja je spodbuditi delo učencev in dijakov s književnimi besedili: spoznavanje s sestavinami književnih del, z možnostmi njihovega poustvarjanja in s prenosom književnega dela v filmski jezik. Drugi cilji tekmovanja so: spodbuditi ustvarjalno rabo slovenščine, spoznavanje in rabo  sodobnih medijev ter skupinsko delo učencev in dijakov.

 

         2.   Ravni in tekmovalne kategorije

Tekmovanje bo potekalo na šolski, regijski in državni ravni.

Organizatorice tekmovanja na šolski ravni so šole, na regijski ravni pokrajinska društva Slavističnega društva Slovenije in na državni ravni Slavistično društvo Slovenije.

Tekmovalne kategorije:

1.     4. do 6. razred osnovne šole;

2.     7. do 9. razred osnovne sole;

3.     7. do 9. razred osnovne šole s prilagojenim programom;

4.     1. in 2. letnik gimnazije;

5.     3. in 4. letnik gimnazije;

6.     strokovna šola;

7.     poklicna šola.

Če se v okviru določene tekmovalne kategorije na tekmovanje na državni ravni uvrstijo manj kot trije tekmovalni izdelki, jih ocenjevalna komisija oceni v okviru najbližje tekmovalne kategorije za osnovno oziroma za srednjo šolo.

 

3.   Tekmovalne skupine

Sestavlja jih od 3 do 5 učencev oz. dijakov (lahko heterogene skupine v okviru iste tekmovalne kategorije) za posamezno tekmovalno kategorijo, mentor, lahko tudi somentor. Tekmovalno skupino sestavljajo avtorji: scenaristi, režiserji, montažerji. Ostali učenci ali dijaki lahko sodelujejo kot dodatna tehnična ali igralska ekipa.

 

4.  Prijava na tekmovanje

Na tekmovanje se prijavijo mentorji in somentorji. Prijave na tekmovanje potekajo od objave razpisa 18. junija do 18. septembra 2015 preko e-pošte na naslov znam.sds@gmail.com. Prijava mora vsebovati ime in naslov šole, podatke mentorja in somentorja (če ta sodeluje), ime pokrajinskega Slavističnega društva in izjavo o članstvu. Prijavo (obrazec je dosegljiv v DOCX formatu) je potrebno poslati v skenirani obliki.

 

5.   Prijavnina

Prijavnina znaša 20 evrov za mentorje in somentorje člane Slavističnega društva ter 25 evrov za nečlane. Računi bodo na šole poslani po prejetih prijavah. 

 

6.   Izobraževanje za mentorje in somentorje (odprite povezavo)

Potekalo bo v soboto, 19. septembra 2015, v Ljubljani (1. del: 8-urni program) in v sredo, 14. oktobra 2015 popoldne, (2. del: 4-urni program) v Ljubljani  ter  20. oktobra popoldne v Mariboru (4-urni program). V okviru predavanj in delavnic bodo mentorji in somentorji pridobili ustrezne informacije o poteku in vsebini tekmovanja, izbiri literarnega besedila, pripravi scenarija in pisne predstavitve ter kratkega filma. Udeleženci bodo prejeli potrdilo o udeležbi na seminarju, ki se upošteva pri napredovanju. Cena izobraževanj je 35 evrov za člane Slavističnega društva in 40 evrov za nečlane.  

 

7.   Udeležba na tekmovanju in tekmovalni izdelki

Tekmovalne skupine pošljejo organizatorju tekmovanja na šoli do 28. januarja 2016:

         izpolnjeno in podpisano ter žigosano prijavnico tekmovalne skupine (v DOCX);

         DVD s posnetim kratkim filmom;

         pisno predstavitev izdelka (pribl. 600 besed);

         literarno predlogo z bibliografskimi podatki (v papirnati obliki);

         izpolnjena in podpisana soglasja staršev za javno objavo rezultatov (izjava v DOCX).

Samo skenirano prijavnico pošljejo tekmovalne skupine tudi organizatorju tekmovanja, in sicer na e-naslov: znam.sds@gmail.com, prav tako najkasneje do 28. januarja 2016.

 

8.   Navodila za pripravo in oddajo izdelkov

Tekmovalne skupine za literarno predlogo izberejo krajše, zaokroženo besedilo, ki je v skladu z učnim načrtom za slovenščino v osnovnih in srednjih šolah. Pri prenosu literarne predloge na film morajo upoštevati ključne elemente in sporočilnost književnega dela. Priprava scenarija je pripomoček za izvedbo filma; scenarija ni potrebno oddati. 

Pisna predstavitev:

-                dolžina ok. 600 besed;

-                vsebina:

1.     povzetek literarne predloge;

2.     obrazložitev izbora literarne predloge;

3.     predstavitev prenosa literarne predloge na film;

4.     opis enega do treh glavnih likov.

 

Film:

         nosilec: DVD;

         dolžina filma: od 2 do 10 minut;

         uvodni napis mora vsebovati naslov literarne predloge;

         avtorji  filma (scenaristi, režiserji in montažerji) morajo biti navedeni v uvodnih ali zaključnih napisih.

Avtorske pravice za literarno predlogo, glasbo itn. morajo biti urejene, tj. potrebno je pridobiti soglasje avtorja za uporabo besedila in glasbe, in to navesti v zaključnih napisih.

Uporabljene vire je potrebno citirati.

Tekmovalni izdelki ne smejo biti javno objavljeni pred razglasitvijo končnih rezultatov na državni ravni.

Učenci oziroma dijaki morajo tekmovalni izdelek, tj. film in pisno predstavitev, v celoti pripraviti sami, tudi snemanje in montažo, brez profesionalnih sodelavcev (izjava na prijavnici). Mentorji in somentorji jih usmerjajo, jim svetujejo, priporočamo organizacijo izobraževalnih delavnic pred pripravo in snemanjem filma ipd.

Priporočena literatura in viri:

         Jean-Claude Carrière, Pascal Bonitzer, 2000: Scenaristova vadnica. Ljubljana: Cankarjeva založba.

         Louis Giannetti, 2008: Razumeti film. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

         Elliot Grove, 2010: 130 projektov za uvod v snemanje filmov. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

         Robert McKee, 2008: Zgodba: substanca, struktura, stil, načela scenarističnega pisanja. Ljubljana: UMco.

         Stojan Pelko, 2005: Filmski pojmovnik za mlade. Založba Aristej. Zbirka Pojmovniki, 4. knjiga.

         Poglej si z novimi očmi!, 2006: Vodnik za poučevanje tri- do enajstletnih otrok o filmu in televiziji, namenjen vzgojiteljem, učiteljem in staršem. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

         Poglej s z novimi očmi! 2, 2006: Vodnik za poučevanje najstnikov o filmu in televiziji, namenjen učiteljem in staršem. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

         Predavanje Ivana Merljaka: http://videolectures.net/rtk2011_merljak_film/

         Matevž Rudolf, 2013: Ko beseda podobo najde: slovenska literatura in film v teoriji in praksi. Ljubljana: UMco, Slovenska kinoteka.

         Barbara Zorman, 2009: Sence besede: filmske priredbe slovenske literature (1948–1979). Koper: Založba Annales.

         Naj se vidi. Priročnik za dokumentariste. http://www.filmska-sola.si/snemanje/. www.luksuz.si

 

9.   Ocenjevanje izdelkov

Izdelki bodo ocenjeni z opisno oceno.

Splošni kriteriji ocenjevanja na tekmovanju so:

         kakovost;

         vloženi trud;

         metode dela;

         raziskovalni pristop.

 

Posebni kriteriji ocenjevanja so:

         kakovost pisne predstavitve;

         poustvarjalnost: prenos literarne predloge na film, upoštevanje ključnih elementov in sporočilnosti literarne predloge;

         izvirnost pristopa in celovitost filma;

         filmski jezik: režija, montaža, kamera, scenografija, zvok, dialog, igra;

         etika.

 

 10. Potek tekmovanja

Šolsko tekmovanje

Rok za prijave in oddajo izdelkov na šolsko tekmovanje je 28. januar 2016. Samo skenirano prijavnico pa pošljejo tekmovalne skupine tudi organizatorju tekmovanja, in sicer na e-naslov: znam.sds@gmail.com, prav tako najkasneje do 28. januarja 2016.

Tekmovanje na šolah bo izvedeno v tednu od 1. do 5. februarja 2016. Rezultati bodo objavljeni na spletni strani šol 9. februarja 2016 (neuradni) in 14. februarja (uradni).

Prijavnice in izdelke sprejemajo šolske tekmovalne komisije v skladu z navodili državne komisije in s Pravilnikom tekmovanja. V šolskih komisijah sodelujejo kot člani dva učitelja in učenec oz. dijak. Šolske komisije ocenijo izdelke opisno, in sicer preverijo, ali oddani izdelki ustrezajo zahtevam, ki so navedene v 7. in 8. točki Razpisa. Izdelki, ki zadostijo kriterijem iz 7. in 8. točke Razpisa, so nagrajeni z bronastim priznanjem. Nato med tekmovalnimi izdelki s pomočjo kriterijev iz 9. točke Razpisa komisije izberejo tri najboljše izdelke v posamezni kategoriji za regijsko tekmovanje. Zapisnik o šolskem tekmovanju shranijo v skladu s Pravilnikom tekmovanja.

 

Regijsko tekmovanje

Šolske tekmovalne komisije pošljejo prijavnice in izdelke z dokumentacijo in opisnimi ocenami največ treh najboljših tekmovalnih skupin iz vsake kategorije pristojnemu pokrajinskemu Slavističnemu društvu za regijsko tekmovanje do 17. februarja 2016.

Regijsko tekmovanje bo izvedeno v tednu od 29. februarja do 4. marca 2016. Rezultati bodo objavljeni na spletni Slavističnega društva Slovenije, Sekcije Znanost mladini, 8. marca (neuradni) in 13. marca 2016 (uradni). V regijskih ocenjevalnih komisijah sodelujejo trije člani, dva člana pristojnega pokrajinskega Slavističnega društva, tretji član je lahko tudi zunanji, ki jih imenuje vodstvo pokrajinskega Slavističnega društva. Komisije ocenijo izdelke opisno v skladu z navedenimi kriteriji za ocenjevanje  iz 9. točke Razpisa ter navodili za pripravo in oddajo izdelkov (7. in 8. točka Razpisa). Izdelkom, ki izpolnjujejo kriterije, podelijo srebrna priznanja, in med tekmovalnimi izdelki izberejo v skladu z 9. točko Razpisa tri najkakovostnejše v posamezni kategoriji za državno tekmovanje. Zapisnik o regijskem tekmovanju pošljejo po e-pošti mentorjem na šole, original pa shranijo v skladu s Pravilnikom tekmovanja.

 

Državno tekmovanje

Pokrajinska društva Slavističnega društva Slovenije pošljejo prijave, in sicer največ tri najkakovostnejše izdelke v vsaki kategoriji z dokumentacijo, ter zapisnik regijskega tekmovanja na državno tekmovanje, na naslov Slavističnega društva Slovenije (s pripisom: Za tekmovanje), Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana najkasneje do 16. marca 2016 (velja poštni žig)

Državno tekmovanje bo izvedeno v času od 21. do 25. marca 2016. Rezultati bodo objavljeni 28. marca 2016 (neuradni) in 3. aprila 2016 (uradni) na spletni strani Slavističnega društva Slovenije. Izdelke bo ocenjevala štiričlanska državna ocenjevalna komisija, sestavljena iz članov Slavističnega društva Slovenije in strokovnjakov s področja literarnega in filmskega ustvarjanja.

 

11. Zaključek tekmovanja s podelitvijo priznanj in nagrad

Predstavitve najboljših izdelkov ter podelitev priznanj in nagrad tekmovanja bo v petek, 15. aprila 2016.

Za kakršnekoli dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu znam.sds@gmail.com.

Veselimo se sodelovanja šol, učiteljev, učencev in dijakov ter pokrajinskih društev Slavističnega društva Slovenije v okviru tretjega tekmovanja in vas lepo pozdravljamo.

 

Dr. Mojca Nidorfer Šiškovič l.r.                                  Red. prof. dr. Andreja Žele l.r.

vodja tekmovanja                                                   predsednica Slavističnega društva Slovenije                                                                       

 

Ljubljana, 11. junij 2015


Pomembni datumi tekmovanja:

-                prijava mentorjev in somentorjev: od 18. junija do 18. septembra 2015

-                izobraževanje mentorjev in somentorjev: 19. september 2015 (Ljubljana, celodnevno), 15. oktober 2015 (Ljubljana, popoldansko), 20. oktober (Maribor, popoldansko)

-                prijava na šolsko tekmovanje: 28. januar 2016

-                razglasitev uradnih rezultatov šolskega tekmovanja: 14. februar 2016

-                prijava na regijsko tekmovanje: 17. februar 2016

-                razglasitev uradnih rezultatov regijskega tekmovanja: 13. marec 2016

-                prijava na državno tekmovanje: 16. marec 2016

-                razglasitev uradnih rezultatov državnega tekmovanja: 3. april 2016

-                podelitev priznanj in nagrad: 15. april 2016 v Kinodvoru.

 
GLEJ TUDI:

Nazadnje posodobljeno 18. 6. 2015.


Comments